Kees Geurtsen från Uppsalahem och Giesela Janssons marsvin. Foto: Jim Eld /SR

Ny guidebok över konst i Gottsunda

1:26 min

I Gottsunda har det i flera år funnits offentlig konst runt om i stadsdelen men nu vill Uppsalahem göra den mer tillgänglig för allmänheten och har därför skapat en guidebok där man kan se var konsverken finns och vem som har gjort dem. Kees Geurtsen från Uppsalahem är en av dem som varit med och gjort guideboken och han visar oss runt bland konstverken, med start på flöjtvägen.

– Det här är ett magnifikt stort marsvin som gjorts av Gisela Jansson, en uppsalakonstnär.

Är det tänkt att man ska kunna klättra upp på det? Det känns lite som att man får inspiration att göra det.

– Ja det var lättare när det låg på marken, nu har den kommit upp på en sockel. Men visst, den är oöm så man kan klättra på den.

Hur länge har den stått här?

– Den har stått här förmodligen i fyra år nu, säger Keis Geurtsen.

Lena Seigertz bor på flöjtvägen och hon är inte så entusiastisk.

– Det ser ut som en betongklump.

Det är inget som du brukar stanna och titta på och trivas med?

– Nej, säger hon.

Kees Geurtsen förklarar varför man ställt i ordning guideboken över Gottsundas offentliga konst.

– Dels insåg vi att vi hade väldigt mycket konst här, och många blir väldigt förvånade över att se den här konsten. Då tänkte vi att vi gör en liten enkel guidebok så att man kan orientera sig bland konstverken, säger Keis Geurtsen.

Vi går vidare till Blomdals Väg för att se en speciell utsmyckning som finns i ett parkeringsgarage. Mosaikkonstverket är uppskattningsvis 5 meter brett och två meter högt.

– På nära håll ser man bara massa färger, men kollar man på avstånd så ser man att det föreställer en bil, säger Kees Geurtsen från Uppsalahem.

Sanna Richter
sanna.richter@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista