Regnig sommar ger rutten potatis

0:40 min

Den regniga sommaren ställer till det för potatisodlarna och speciellt för de ekologiska odlarna som brottas med bladmögel som gör att potatisen ruttnar bort. Bladmögel trivs i fuktiga miljöer och många odlare ökar mängden bekämpningsmedel för att få bukt med möglet. Men den ekologiskt odlade potatisen är svår att skydda.

Svante Axelsson från Uppsala menar det måste forskas mer på att hitta lösningar för de ekologiska odlarna.

- Bekämpningsmedelsanvändningen måste försvinna ur jordbruket, och då behövs det mer forskning och mer resurser för att ta fram nya resistenta produkter. Vi kan ju få fram mycket fler och bättre sorter så att vi kan parera bladmögelsangrepp.

Men kan det inte vara så att det svenska klimatet kanske inte passar för ekologisk potatisodling, och då kanske man måste sluta med odlingen om man ser till ditt sätt att resonera?

- Nej, det tror jag inte. Det här är ett väldigt extremt år men vi kommer också att ha viss skörd av ekologiskt. Om efterfrågan är stark kan vi importera vissa år. Vi måste ställa om jordbruket och vi kan inte acceptera att bekämpningsmedelsanvändningen har den här nivån. Den ökar i Sverige, säger Svenska naturskyddsföreningens sekreterare Svante Axelsson.

Ci Holmgren

ci.holmgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista