Akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Långa väntetider på akuten

1:53 min

Just nu är det ett stort tryck på Akademiska sjukhusets akutmottagning med långa väntetider som följd. För de patienter som bedöms ha lindrigare åkommor kan väntetiderna ibland bli upp emot åtta timmar och det är dessutom problem med överbeläggningar.

Lotta Nordgren-Thermaenius, avdelningschef på akutmottagningen:

- Alla som ska bli inlagda blir ju inlagda ändå, men man kanske inte får hamna på rätt avdelning och det tar lite tid innan man får sin vårdplats. Det är det vi ser - att man blir liggandes på akutmotaggningen i flera timmar i väntan på sin vårdplats.

Hur stort upplever du att det problemet är?

- Det är ett ganska stort problem skulle jag säga, därför att det innebär att personalen har många fler patienter att ta hand om. Det kanske är en fem-sex stycken som ligger och väntar på att få komma upp till en vårdavdelning. Det innebär ju att vi har ett omvårdnadsansvar även för dem. Även om de i våra ögon så att säga är färdigbehandlade - det finns redan ett beslut - och det är just när man ska in för vidare behandling som man då kan få vänta. Om man har otur kan man få vänta upp emot en sex-åtta timmar.

Även de som inte behöver läggas in kan få vänta. Jag besöker Rune Sandberg i hemmet i Sävja. Han skar upp sin tumme när han skulle röja undan några grenar på gården. Rune uppger att han fick vänta i sex timmar på att få såret ihopsytt, till slut gav han upp och gick hem.

- Jag var väldigt orolig och så blev jag upprörd också. Jag gick flera gånger och stötte på dem, då sa de att de sagt till läkaren och att det snart var min tur. Men timmarna gick liksom och då åkte jag hem helt enkelt och sen fick jag hoppas att det inte skulle blöda.

På sommaren drar Akademiska sjukhuset ner på antalet vårdplatser med 30 procent, och nu i sommar har sjukhuset cirka 20 vårdplatser färre än sommaren 2011. Lotta Nordgren-Thermaenius säger att det kan bli väldigt långa väntetider, men framhåller att det inte är någon fara för de som är svårt sjuka. Men det kan bli problem för de som bedöms ha lindrigare skador, speciellt på kvälls- och nattetid, delvis på grund av läkarbrist under semestermånaderna.

- Problemet är ju att vissa av jourläkarna också har övriga sjukhuset att ombesörja så det är inte alltid vi har en läkare här på alla stationer dygnet runt utan de är ju också hårt belastade. Det är ju semestrar som ska tas ut och det är en hård arbetsbörda på sommaren för människor som jobbar på sjukhus, så kan man väl säga. Även om det är väldigt tråkigt att patienter får vänta på det här sättet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista