Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Ny tävling i skärgårdsmiljö

1:34 min

I dag går startskottet för den första upplagan av tävlingen Amfibiemannen.

Mellan Lidö och Arholma ska de tävlande beta av åtskilliga kilometer både på land och i vatten.

165 lag har anmält sig, berättar arrangören Jan-Henrik Bäck.

- I huvudsak är det motionärer och kanske elitmotionärer som anmält sig. Vi kan kalla det för en multisport, man simmar och springer i skärgården. Det är inte tillrättalagt, man får en karta och det finns kontroller man ska passera. Egentligen får man ta sig hur man vill mellan kontrollerna, simmandes och löpandes.

- Sen har vi gjort ett regleverk att man inte ska ha massa extrema grejer med sig utan det ska vara ganska enkelt det här. Löparskor och våtdråkt är det som krävs.

Men det låter ändå komplicerat?

- Det kan nog låta lite jobbigt, å andra sidan har vi flera tusen varje år som genomför "Klassikern". Det här gör man på 4-5 timmar.

Vad driver folk att göra det här?

- Det är nog just att det är nytt. Man har provat på motionsidrott och tävlta tillsammans med andra. Det kittlar att det är något nytt. Man vet att man kommer bli trött och ha kul och dessutom göra det tillsammans två och två.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista