Vägskylt. Robert Henriksson / SvD / SCANPIX

Olagliga vägskyltar plockas bort

2:08 min

Många hemmagjorda vägskyltar är olagliga och kan därför plockas bort av Trafikverket. Gustaf Olsson som driver en jordgubbsförsäljning strax utanför Uppsala, fick två av sina skyltar beslagtagna utan förvarning, och anmälde det till polisen.

– Jag trodde först att det var någon stackars bärodlare någon annanstans som hade brist på skyltar. Sen visade det sig att en herrgård här i trakten, som har sommarcafé, också har blivit av med sina skyltar och de fick uppfattningen att vägverket hade behagat plocka bort dem och ta med sig dem utan att säga någonting. Så jag gjorde en polisanmälan för jag tycker att så kan man inte bära sig åt, säger Gustaf Olsson.

Båda gångerna försvann skyltarna under dagtid när Gustaf Olsson och hans medarbetare stod och sålde jordgubbar bara några hundra meter bort.

– Så fort skyltarna är borta så får vi problem. Folk bromsar in väldigt hastigt för att man tror det är stängt när skyltarna är borta. När man sen upptäcker att det är öppet blir det tvärbromsningar när det är bilar bakom och det blir riktigt obehagligt.

Men om man nu ska sälja jordgubbar, är det inte ens egen skyldighet att kolla upp tillstånd om skyltar och så innan?

- Jo det kan det vara tycker jag. Det är motiverat, men det måste finnas sunt förnuft någonstans. Man ska inte behöva lägga ner flera veckor på att få tillstånd för en småsak.

Efter en närmare undersökning som Upplandsnytt gjort visar det sig att Trafikverkets entreprenör mycket riktigt plockat bort skylten. Lennart Hellsing på Trafikverkets pressjour hänvisar till att Gustaf Olsson saknar tillstånd för sina skyltar. Något som är väldigt vanligt.

- Vi kan ju inte lägga mängder med resurser och skattemedel på alla skyltar som sätts upp överallt. I och med att de faktiskt är olagliga och hemtillverkade så tycker ju vi att det är ett smidigt sätt att bara plocka ner dem då och då när man är ute och genomför andra arbeten, säger Trafikverkets Lennart Hellsing.

Skyltägarna har ju inte haft en aning om var deras skyltar tagit vägen, får det gå till så?

- Ja alltså, det finns ju liksom lagar och regler som talar om att i vägområdet får man inte sätta upp egna skyltar. Känner man inte till det då är det ju så att vi kan plocka ner dem, men det skulle ju vara orimligt att göra en rättssak av varje sån där skylt.

Anledningen till att man vill begränsa skyltningen längs vägarna är för att bilförarna ska få mindre distraktioner och därmed köra säkrare. Lennart Hellsing håller inte med om att det skulle minska säkerheten om skyltar tas bort.

- Nej det är väl egentligen tvärtom och det visar att trafiksäkerhet är viktigt och att man behöver göra en noggrann prövning av hur man skyltar, och hur man utformar skyltning på olika platser, säger Lennart Hellsing.

Johan Hedman
johan.hedman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista