Skyltar påminner pendlare. Foto: August Bergkvist / SR
Uppsala

Gula skyltar ska påminna pendelresenärer

1:55 min

Sedan SJ bytte ut sina kortavläsningsapparater till en nyare modell har en del pendlare haft problem att upptäcka dem. Nu har man försökt åtgärda problemet genom att sätta upp gula skyltar med en påminnelse om att registrera sin resa.

Som Upplandsnytt tidigare rapporterat har SJ fått ta emot en del kritik sedan de bytte ut sina biljettautomater och kortavläsningsapparater i början av året. Särskilt synskadade har haft svårt att se de grå apparaterna och har riskerat att missa att registrera sin resa. Tidigare var kortavläsarna blå, men nu har de alltså samma kulör som resten av stationsmiljön. För att avvärja problemet har SJ precis satt upp gula skyltar ovanpå apparaterna.

Anders Larsson, kund- och marknadsansvarig på SJ i Uppsala län:

– En del kunder har hört av sig som kanske har gjort misstaget någon gång och fått betala extra ombord på tåget. Vi har lyssnat på det och kommer med den här åtgärden. Den blåa färgen syntes bättre än den nya och då vill vi lysa upp de lite bättre för att ge våra kunder information om det.

Varför måste man blippa innan man går ombord, varför kan inte konduktören göra det?

-- Vi vill ha bra koll på hur många resenärer vi har per avgång. Det underlättar om vi har ett system som kan ta hand om den informationen på en gång. Sen kan det hända att någon glömmer, men de allra flesta vill och gör rätt för sig.

Josefin Lilja
josefin.lilja@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista