Ellen och Harry Ferngren. Foto: Gusten Holm / SR
Uppsala

Missnöje efter ökade öppettider på förskolor

2:03 min

Ett tiotal förskolor i Uppsala har ökat sina öppettider sedan förra året. Detta efter att kommunen höjde ersättningen till dem som håller öppet mer än tio timmar och samtidigt minskade beloppet för förskolor med kortare öppettider.

Men föräldrarna verkar inte ha blivit mer nöjda - tvärtom. Ellen Ferngren tycker inte att hennes barns förskola håller öppet efter familjens behov.

– Jag tycker att det är värdelöst, faktiskt. För föräldrar som pendlar och förskolan stänger klockan fem och man missar tåget, eller om tåget stannar, då är det väldigt svårt att göra något åt det.

Har ni fått information från er förskola om att tiderna ska anpassas efter föräldrarnas behov?

– Nej, det tror jag inte. Utan det har mera varit så här: "Det här är de tider som gäller, acceptera läget."

Det var efter klagomål från föräldrar som barn- och ungdomsnämnden i Uppsala bestämde sig för att försöka öka förskolornas öppettider förra året. Det säger nämndens ordförande, moderaten Cecilia Forss.

– Av föräldrarna att döma var det många förskolor som drog ner på öppettiderna, förmodligen för att öka kvaliteten under de tider man hade öppet. Så då började föräldrar höra av sig.

Sedan årsskiftet får alla Uppsalas förskolor extra pengar för varje timme de håller öppet utöver tio timmar om dagen. Samtidigt sänks ersättningen för kortare öppettider. Dessutom ska förskolorna informera om att det är föräldrarnas behov som styr öppethållandet.

Sedan förändringen genomfördes har ett tiotal av kommunens cirka 200 förskolor ökat sina öppettider. Det gäller främst förskolor som tidigare hade öppet mindre än tio timmar om dagen.

Men föräldrarnas missnöje tycks inte avta. I en enkät som skickades till alla föräldrar med förskolebarn i Uppsala i våras fick öppettiderna betyget 3,13 på en fyragradig skala jämfört, med 3,46 förra året.

Cecilia Forss menar att årets enkät inte kan jämföras rakt av med förra årets eftersom betydligt färre svarade i fjol än i år. Men årets enkätsvar kan också peka på en förändrad attityd bland föräldrarna, tror hon.

– Det blir nog också vanligare att föräldrar arbetar andra tider än de har gjort förut. Och i och med att fler föräldrar hör av sig och säger att de börjar få svårt med tiderna och vi börjar föra den här diskussionen, då blir det fler och fler som blir medvetna om att det finns möjlighet att ha barnen på förskolan.

Gusten Holm
gustav.holm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista