UPPSALA

Matförgiftningar vanligt i Uppsala

0:42 min

I Uppsala inrapporterades 49 misstänkta matförgiftningar under 2011, vilket är en ökning från 2010 visar färska siffror från Livsmedelsverket. Men många anmäler inte om de råkat ut för matförgiftning:

– Det vi ser i matförgiftningsrapporteringen är toppen av ett isberg, så det finns utrymmer för förbättringar. Antalet rapporter har ökat från början av 2000-talet men det är fortfarande en bit kvar, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på livsmedelsverket.

Även om det är många som inte anmäler matförgiftningar i Uppsala så är läget bättre här än i till exempel Göteborg, där endast ett fall blev inrapporterat förra året trots att det är en större kommun. Dessutom har antalet ökat. 2010 anmäldes 25 fall av misstänkt matförgiftning i Uppsala kommun, förra året hade antalet alltså ökat till 49.

– Det kan bero på att det varit fler utbrott, men det kan även bero på att fler rapporterar in till sin kommun.

Förra året rapporterades 49 fall av misstänkt matförgiftning i Uppsala kommun in till Livsmedelsverket. Sammanlagt rör det sig om nära 300 personer som ska ha insjuknat.

Det kan jämföras med Gävle kommun där siffran endast är sju insjuknade personer.

Det sätter Uppsala kommun på en andraplats över mest rapporterade matförgiftningar i landet, där 255 personer hört av sig om händelser med sammanlagt över 2000 insjuknade personer.

Johan Hedman
johan.hedman@sverigesradio.se