Göran Grönvall är glad att de små hästarna är i tryggt förvar igen. Foto Sanna Karlsson/SR
uppsala

Nattliga besökare släppte ut hästarna

1:31 min

Ponnyhästarna som var på rymmen runt om i Uppsala i natt hade släppts ut av nattliga besökare. De objudna gästerna ska ha grillat, druckit öl och skräpat ner. Det säger Göran Grönvall som är förvaltare på 4H-gården i Årsta där hästarna hör hemma.

Gårdschef Eva Eklund är glad att inget värre inträffade.

– Man kan ju undra vad de tycker är roligt med att hålla på och släppa ut hästarna. Det hade ju lika bra kunnat bli en katastrof. De hade kunnat bli påkörda eller skapat en stor trafikolycka. Jag tycker att det är hemskt, säger Eva Eklund.

-- Jag blev uppringd av polisen vid halv fem i morse. De sa att de hade sju småhästar ner på stan och att de inte klarade av dem längre, säger Göran Grönvall.

Lugnt betandes på Fålhagens fotbollplan stod tre av 4H-gårdens ponnier, i sällskap med polisen. Resten hade hittat en gräsplätt intill Torkelgatan. Innan dess hade de totalt sju hästarna hunnit runt en sväng på stan. Bland annat ska de ha setts på Kungsgatan, Fålhagsleden och på Centralstationen.

Anledningen till rymningen ska enligt Göran Grönvall vara att någon under natten roat sig med att öppna alla grindar på gården.

– Det måste vara så att de här ynglingarna släppt ut dem. Grindarna var öppna när jag kom hit. Sedan har de ju inte bara öppnat grindarna utan de har grillat också.

Så det är någon som har huserat här i natt, grillat och släppt ut hästar med mera?

– Ja, det ligger ölburkar här och var.

Men Göran Grönvall som har varit med i 30 år är inte förvånad.

– Några veckor före skolan börjar så inträffar det alltid något här, säger Göran Grönvall, förvaltare på Årsta 4H-gård.

Polisen fick det första samtalet klockan 03.55 och sedan fortsatte larmen att dugga tätt. Vid halv sextiden trodde man sig ha fångat in alla de små hästarna. Hästarna kunde lugnt fångats in. Inga hästar eller personer kom till skada i samband med rymmningen.Sanna Karlsson
sanna.karlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista