Den planerade vikingaparken. Foto: Kalle Hedström Gustafsson/SR
FULLERÖ

Hård konkurrens för vikingapark

1:16 min

Bygget av den planerade vikingaparken i Fullerö utanför Uppsala fick klartecken av kommunfullmäktige innan sommaren. Men konkurrensen på temaparksmarknaden är hård och även gamla etablerade parker har det ansträngt ekonomiskt.

I juni fick dessutom en annan park kommunstyrelsens godkännande i Botkyrka kommun i Stockholm.

Mats Wedin, ordförande för Svenska Nöjesparksföreningen som företräder sju av Sveriges största temaparker, säger att man har hård konkurrens redan från start, och man måste vara noggrann när man planerar den här anläggningen.

Fullerö Parks VD, Magnus Lohe, framhåller att vikingatemat är något relativt unikt och att Fullerö Park därför kommer att stå sig i konkurrensen. Men han medger att projektet är ambitiöst:

– Det är naturligtvis ett väldigt utmanande projekt. Det är stort. Det är inte så många projekt av den här typen som gjorts i Sverige

Magnus Lohe tror inte att den nya parken med sagotema som nu kommer att byggas i Botkyrka kommer att bli något hot för Fullerö Park, tvärtom tror han att det kommer att göra hela regionen till en ännu starkare turistmagnet:

– Det är oerhört viktigt att vi får fler besöksanledningar i hela regionen, säger han.

Johan Hedman
johan.hedman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista