Enköpingsnäs kyrka renoveras efter blixtnedslag. Foto: Mikaela Rydberg/SR Uppland
ENKÖPING

Sex månader att renovera Enköpings-Näs kyrka

1:21 min

Enköpings-Näs kyrka söder om Enköping träffades av blixten för ett par veckor sedan, och en del av kyrkan började brinna. Nu har renoveringsarbetet påbörjats och kommer uppskattningsvis att ta runt sex månader.

– Man har fått ta bort en del brända rester, och måste också byta en del av metalltaket ovanpå. Så det är flera olika saker. Brandröken kan också orsaka frätskador på gamla föremål, därför behövs det gås igenom ordentligt av konservator, säger komminister Jakob Evertsson.

Trots att kyrkan verkar ha klarat sig utvändigt, kan det ta upp till ett halvår innan det kan tas i bruk igen. Saneringssarbetet har påbörjats och både takläggare och snickare är på plats när vi besöker kyrkan. Vi följer med saneringsarbetaren Robin Eriksson och ser var det brunnit, mellan kupolerna och yttertaket.

– Som du ser, hur det ser ut här. Så det är ju inte så roligt, man vill ju inte springa på de här (kupolerna) så mycket för vi vet ju inte hur tjockt det är. Överallt här låg det dubbla lager tjock isolering.

– Och så luktar det lite som att kliva in i en eldstad.

Vad är det här, som ser ut som klätterrep?

Det är linor som vi fäster fast selar i så att vi inte ramlar ner.

Men utan den okände bilist som uppmärksammade branden och kontaktade SOS alarm hade det kunnat gå mycket värre.

– Det var en förbipasserande bilist som såg att det brann och kontaktade SOS Alarm så att brandkåren kunde komma hit så pass fort. Vi vet inte vem det är, fortfarande. Vi skulle gärna vilja veta det om det var möjligt och få tacka, avslutar komministern Jakob Evertsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista