Lassi Karonen från Uppsala kom tvåa i semifinalen efter Mahe Drysdale från Nya Zeeland. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Karonen till OS-final

1:38 min

Roddaren Lassi Karonen från Uppsala kom tvåa i semifinalen idag och är därmed klar för OS-finalen nu på fredag.

-Jag kände att jag kunde ro avslappnat och kontrollerat och med koll på de andra, säger Karonen till TT efter sin semifinal i singelsculler.

Karonen hade en på papperet mycket svår semifinal i OS-arenan i Eton Dorney utanför London på onsdagen. Det finns tiotals OS- och VM-medaljer av ädla metaller i skåpen hemma hos de fem motståndarna. Men 36-årige Karonen tog fram stålet och blev tvåa.

Han ledde drygt första halvan av de 2 000 meterna i loppet. När så femfaldiga världsmästaren Mahe Drysdale från Nya Zeeland passerade valde Karonen att inte ta den fighten för att slippa dra på sig mjölksyra.

-Jag kände att han kan få gå bara jag håller mig i topp två, som jag siktade på i dag.

Han kontrollerade i stället motståndarna. De tre bästa gick till final. I mål var Karonen drygt en och en halv sekund efter Drysdale men drygt två sekunder före tidigare världsmästaren Marcel Hacker från Tyskland.

Hade du mer kvar i kroppen?

-Ja, det kände jag, svarar Karonen med ett av sina många leenden.

-Det var inte allt för tufft för mig i dag, fortsätter han.

En av dem som maldes ner i loppet var Karonens gode vän, dubble OS-guldmedaljören Olaf Tufte från Norge, som kom sist i semifinalen.

-Det var tråkigt men jag hoppas han kommer igen, säger Karonen.

I OS i Peking 2008 hade den fysiskt väldige Karonen bästa tid av alla. Men sedan var han sist i finalen efter att ha drabbats av en lömsk förkylning. Nu har Karonen med sig handsprit och vill helst inte ta någon i hand. Han skakade dock vänligt hand med de båda prinsarna som följt hans semifinal, prins Carl Philip och prins Daniel.

Hans livs form spritter också i den 196 centimeter långa och 105 kilo tunga kroppen. Han ser med gott självförtroende fram mot fredagens final.

-Då kan jag vara mer offensiv i mitten av loppet, så kanske det kan sluta ännu bättre än i dag, skrattar Karonen.

Tränaren Per "Pliggen" Andersson är synnerligen nöjd med sin adepts prestationer i semifinalen och de senaste dagarnas träning. Karonens kraft har gjort att det möjligas gräns har flyttats framåt, säger han.

Hur tror då Andersson att det går i finalen?

-Det här ser riktigt bra ut, svarar han.

Tomas Bengtsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista