Foto: Kustbevakningen

Båt med tusen liter diesel har sjunkit utanför Kapellskär

En båt med tusen liter diesel ombord sjönk i Furusundsfjärden utanför Kapellskär i tisdags. Hittills har inga farliga ämnen kommit ut i vattnet, men Kustbevakningen finns på plats eftersom känsliga naturskyddsområden finns i närheten.

Kustbevakningen har under onsdagen lagt ut en länsa och kommer att dyka vid haveristen för att inspektera skadorna för att ytterligare förhindra utsläpp.

– Eftersom båten har sjunkit så snabbt, det handlar om några få minuter, vill vi få en tydlig bild av riskerna för att den stora mängden diesel kan läcka ut. Det är särskilt angeläget med tanke på att ett utsläpp kan drabba det naturskyddsområde där båten befinner sig, säger Ulrika Carlsson, räddningsledare på Kustbevakningen.

– Kustbevakningen ansvarar för miljöräddning till sjöss. Vi och kommer att ha fartyg och personal på platsen som följer händelseutvecklingen, säger Ulrika Carlsson. Kustbevakningen har miljöskyddsansvar och beredskap för att samla den diesel som riskerar att läcka ut. Sjöpolisen utreder anledningen till haveriet. Bärgningen kommer att utföras på uppdrag av ägaren och försäkringsbolag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista