Ostindiefararen Götheborg. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Uppsalabo seglar på historisk ostindiefarare

1:06 min

Kopian av det svenska 1700-tals skeppet och ostindiefararen Götheborg är snart hemma efter sommarens resa ut i Europa. Tre upplänningar finns ombord och en av dem som snart mönstrar av i skeppets hemmahamn Göteborg är uppsalabon Carina Niskanen.

- Jag tror vår etapp har haft lite tur genom att vi har haft bra väder. Det har regnat ibland men inte så farligt och det har blåst lagom mycket.

Man kan ju åka med det här skeppet i olika etapper, men kan vem som helst följa med?

- Man bör ju vara fullt frisk och så vidare, men annars är det inte några speciella förkunskapskrav. Det är väldigt varierat i åldrar och en del har seglat förut medan andra inte har det. Det är väldigt blandat med folk, vilken är en del av tjusningen. Det är väldigt roligt att träffa på så många olika människor.

Vad har du lärt dig?

- Jag har lärt mig ganska mycket om segel på en sån här typ av båt. Det är väldigt mycket tampar att dra i och det är mycket man inte har koll på. Men lite koll börjar man få. Sen har vi också fått klättra mycket i riggen för att hantera seglen så man har väl lärt sig också hur man fungerar. Det kan kännas läskigt i början, men man kommer över det där och lär sig lite om vad man klarar av för någonting, säger Carina Niskanen.

Ida Lindhagen

ida.lindhagen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista