Kidnappare försökte köpa vittnen. Foto Henrik Montgomery/SCANPIX

Kidnappare försökte köpa vittnen

"Bygg din egen historia"
1:30 min

Den 27-åring som pekats ut som huvudman bakom kidnappningen av en Uppsalastudent, och som dömdes till 8 års fängelse av tingsrätten, har försökt påverka rättegången i hovrätten genom att bland annat försöka köpa vittnen.

Det menar kammaråklagare Lars Hedvall som presenterade helt nya bevis för hovrätten i dag, i form av beslagtagna brev som 27 åringen ska ha skickat från häktet.

Lars Hedvall läste upp brev för rätten som 27-åringen skickat till en av sina medbrottslingar, den dömda kvinnan:

– Vi måste hålla oss till min story, lämna din om att det var ett skämt. Jag skriver exakt vad du ska säga.

I breven uppmanar 27-åringen båda sina medbrottslingar, kvinnan och han som kallas för fångvaktaren att överge sina versioner av vad som hänt. Istället vill han att de går på linjen att kidnappningen bara var en PR-kupp som den kidnappade uppsalastudenten själv varit med och planerat. I de beslagtagna breven skriver 27-åringen att han hittat personer som är villiga att vittna om just det här mot betalning, och han uppmanar sina medbrottslingar att göra detsamma.

– Se till att det inte finns band mellan dig och vittnet. Erbjud pengar, bygg din egen historia, och hitta någon som kan dra den så är vi hemma, skriver 27-åringen.

I de beslagtagna breven skriver 27-åringen att han hittat personer som är villiga att vittna om just det här mot betalning, och han uppmanar sina medbrottslingar att göra detsamma.

– Se till att det inte finns band mellan dig och vittnet. Erbjud pengar, bygg din egen historia, och hitta någon som kan dra den.

I den nya bevisningen som kammaråklagare Lars Hedvall lade fram idag finns också brev där kvinnan skriver till 27-åringen. Hon ber honom vara försiktig.

– Vi måste komma ihåg att inte slappna av nu. Var lite mer försiktig i dina brev så ska jag också tänka på det, skriver hon.

Fångvaktaren som är den enda av de tre som erkänt brott har också skrivit brev. Så här svarar han 27-åringen i ett av dem:

– Jag tänker inte dra tillbaka mitt erkännande och ansluta mig till en sådan version, jag kan möjligen tänka mig att vara neutral, skriver fångvaktaren.

27-åringens advokat, Thomas Bodström vill inte kommentera de här nya uppgifterna i nuläget.

Thomas Magnusson

thomas.magnusson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".