Foto: Johan Nilsson / Scanpix

Ny mygginvasion i Uppland

"Jag tycker att det är ganska anmärkningsvärt"
0:57 min

Den regniga sommaren gör att myggen frodas och antalet är stort i år. Problemet är störst i nedre dalävsområdet. Myggforskaren Martina Schäfer talar om en mygginvasion, och säger att situationen i år påminner om den myggrika sommaren 2000.

- Jag tycker det är ganska anmärkningsvärt att vi efter tio år är tillbaka där vi har en mygginvasion igen. Vi har hela tiden sagt att det här problemet inte försvinner av sig själv. Det är nog dags att man inser att det behövs en långsiktig finansiering så att man kan sätta igång och verkligen ta itu med problemet.

Enligt Martina Schäfers nya undersökning i nedre dalälvsområdet som blev klar i dagarna ligger de värst drabbade områdena i trakten kring Mehedeby, Huddunge och Tärnsjö. Men även Vänge och Fjärdhundra är drabbade.

- Myggfällorna visar tyvärr att myggförekomsten ökar på de allra flesta ställen efter den stora översvämningen för typ tre veckor sen. De mygg som kläcktes fram då är i luften nu. Vi har sett det här både i fällorna och i rapporter från befolkningen att man börjar märka av myggen nu, och det är väldigt tråkigt, säger myggforskaren Martina Schäfer.

Johan Hedman
johan.hedman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".