Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Uppsala län

Strul med telenät drabbar landsbygden

Uppdaterat måndag 6 augusti 2012 kl 16.32
Publicerat måndag 6 augusti 2012 kl 06.47
Ingrid Fröberg i Gråska berättar om sina erfarenheter
(2:06 min)
Ingrid Fröberg. Foto: Gusten Holm / SR

Under våren har Telia skrotat sitt fasta telenät på fem platser i Norrtälje och Enköping. De boende erbjuds att fortsätta ringa med sina vanliga telefoner, men i det mobila nätet. Övergången har inte varit problemfri.

Hemma hos Ingrid Fröberg i Gråska blev det tyst i luren när åskan gick tidigare i somras.

– Det var så mulet åt ett håll, och så sken solen åt andra hållet. Jag satt och läste. Pang, sa det bara, och ström och telefon och mobil försvann ju. Så jag gick ju över till grannarna och hörde efter. Det var samma sak där.

Så du var helt utan förbindelse med omvärlden. Hur kändes det?

– Tja, sådär. Man kan ju gå i alla fall.

Telia är i färd med att avskaffa delar av sitt fasta telenät. Det är små stationer med långa stolplinjer som skrotas utan att ersättas med nya. De kunder som berörs erbjuds en ersättningslösning som innebär att de fortsätter ringa med sin fasta telefon men med det mobila nätet i stället för telefonledningen.

Det här teknikskiftet har nu nått Uppland. I början av året rev Telia koppartråden till den lilla byn Gråska i Norrtälje kommun. Ingrid Fröberg var en av de bybor som valde att sätta in Telias ersättningslösning. En adapter är kopplad till telefonen, och på väggen på baksidan av huset sitter en antenn som ska ge bättre mottagning. Men det batteri som hör till utrustningen har Ingrid Fröberg inte fått än, så när strömmen går, ja då har hon ingen telefonförbindelse.

Men du har blivit lovat att få ett batteri?

– Ja, de ska skicka ett batteri. De var här i mars och det skulle komma inom ett par månader. Men jag har inte sett till något än.

Ingrid Fröberg är långt ifrån ensam om problemet. Batterierna som ska säkra att det går att ringa utan ström fungerar helt enkelt inte. Det säger Björn Berg på Telia.

– De här batterierna laddar inte som de ska. Tyvärr har det visat sig att vi ligger sent med nya batterier från vår leverantör. Planen var att vi skulle ha kunnat skicka ut de här batterierna till våra kunder innan sommaren. Så har det tyvärr inte blivit, vilket jag beklagar.

Totalt är det cirka 125 hushåll I Norrtälje och Enköping som är berörda av teknikskiftet. Av dem som har valt att använda Telias ersättningslösning väntar nästan alla efter flera månader fortfarande på att få batterier som fungerar.

– Jag tror bara att någon enstaka kund har fått sitt batteri, säger Björn Berg.

Vilket datum räknar ni med att alla kunder i Uppland har fått sina batterier?

Jag kan inte svara på det. Så snart det bara går, det är vår målsättning.

Gusten Holm
gustav.holm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".