1 av 2
Poliser. Foto: Jessica Gow / Scanpix
2 av 2
Lisa Sannervik är presstalesperson vid Uppsalapolisen. Foto: Martin Hult / P4 Uppland
Uppsala

Uppsalapolisen tar bussen för att skapa trygghet

Lisa Sannervik: "Bussförare kände sig otrygga"
1:05 min

Sedan ett år tillbaka har polisen i Uppsala arbetat med ett projekt som innebär att man åker med i kollektivtrafiken.

– Anledningen till att vi startade det här var för att bussförare kände sig otrygga på vissa linjer, men också för vi hade en del stök på bussarna, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på polismyndigheten i Uppsala.

Polisen samarbetar med Upplands Länstrafik och åker främst stadsbussarna. De har inte valt ut några speciella tider eller linjer som kan tänkas vara mer stökiga än andra utan anpassar sin närvaro efter kontinuerlig information, bland annat från länstrafiken.

Projektet har nu pågått i ett år. Polisen bedömer satsningen som lyckad och kommer att fortsätta med den, eftersom de även lyckats göra en del ingripanden när de varit närvarande i kollektivtrafiken i Uppsala.

– En patrull såg ett par ungdomar som stod och höll på och grejade med en moped. Det här gjorde att de fattade misstankar om att något inte stod rätt till så de hoppade av bussen. På så sätt kunde vi gripa två ungdomar misstänkta för mopedstöld, för det visade sig att mopeden var stulen, säger Lisa Sannervik.

– Förutom den händelsen så har vi haft en del brott, bland annat narkotikabrott, och vi har hittat någon som har burit kniv på allmän plats.

Mikaela Rydberg
mikaela.rydberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".