Papperslykta. Foto: Dmitry Lovetsky / Scanpix

Offren i Hiroshima hedras med papperslyktor

"En levande tradition"
1:09 min

Under måndagen organiserade en samling lokala fredsföreningar under namnet "Fredsam" en demonstration mot kärnvapen i Uppsala. Under kvällen kommer de att tända origamilyktor till minne av offren i Hiroshima för 29:e året i rad.

Karin Dahl har varit med och organiserat:

– Det har blivit en levande tradition för många Uppsalabor nu. Den (traditionen) vädjar också till känslan. Man begriper liksom, när man står där nere och ser lyktorna flyta ner för ån, vad det innebär för enskilda människor. Syftet är tvåfaldigt. Dels att hedra minnet av atombombens offer, krigens offer, och dels att försöka stärka opinionen mot kärnvapen, säger hon.

Fredsam har organiserat lykttändning i snart 30 år. I samband med lyktändningen i år kommer kommunen att inviga en skylt som uppmärksammar det långvariga ideella fredsarbetet i Uppsala.

– Jag är väldigt glad för på skylten står ett par strofer av Elisabet Hermodsson, uppsalabo, poet, skribent, debattör. Här kommer tonåringar och pensionärer, höger-politiker, vänster-politiker och mitt-i-mellan-politiker att gå förbi och se utmaningen: Att dela på glädje, fred och bröd, säger Karin Dahl.

Mikaela Rydberg
mikaela.rydberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".