Arlanda flygplats. Foto: Tomas Magnusson / SR Uppland.
Arlanda

Hund lämnades kvar på flygplatsen

Gränsskyddschef: Tullmannen har inte gjort något fel
0:47 min

En hund lämnades kvar på Arlanda över natten efter att ha blivit stoppad i tullen. Detta trots att personal lovat att den skulle få komma till en karantänförläggning.

Men enligt Stefan Rydell, biträdande gränsskyddschef vid Tullverket, har den ansvarige tullmannen inte gjort något fel.

– Inte vad jag kan se. Möjligtvis om han har uppfattats som arrogant, men han har inte gjort något fel. Han har bara konstaterat att det saknas en rabiesvaccination.

Hundägaren tyckte inte att tullmannen kunde ge tillräcklig information, men till sist fick hon veta av en annan personal att hunden skulle tas till karantänförläggningen i Vallentuna. Det visade sig dock att hunden blivit kvar i sin bur på Arlanda över natten. Nu vill hundägaren ha 12 000 kronor av Tullverket, men något sådant blir det inte tal om.

– Nix, det gör de inte. Tror jag inte i alla fall, men det har rättsavdelningen hand om. Det är inte tullen som tagit beslutet utan Jordbruksverket.

Har ni något ansvar att hunden var kvar på Arlanda över natten?

– Nej, utan det är gränsveterinären som har det ansvaret.

Josefin Lilja
josefin.lilja@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".