Så fort vi öppnar toletterna blir det stopp, säger Ulrika Norman på arbetsförmedlingen. Foto: Sanna Karlsson/SR
Uppsala

Ingen besökstoalett på arbetsförmedlingen

"Det bli jobbigt man sitter här ganska länge"
1:41 min

Behöver du gå på toaletten när du är på arbetsförmedlingen i Uppsala. Då får du leta någon annanstans. För sedan ett år tillbaka har besökstoaletterna på arbetsförmedlingen mestadels varit stängda på grund av dåliga rör. Många blir både snopna och irriterade när de inte finner någon toalett.

– Det blir jobbigt, man sitter ju ändå här ganska länge, säger en besökare.

Vad gör du nu då när du ska gå på toa?

– Jag får väl åka hem.

Anledningen till att toaletterna är stängda är att rören är så dåliga så att det blir stop. Det är många som klagar säger Ulrika Norman, en av cheferna på arbetsförmedlingen.

– Av naturliga skäl så har det ju varit många som är besvikna på att vi inte kan stå till tjänst med en toalett men det blir stop hela tiden. Vi har försökt att ha dem öppna tidigare men vi har haft väldigt mycket problem.

Borde man inte ha en offentlig toalett på ett sådant stort ställe?

– Jo, naturligtvis och vi har ju toaletter på de andra våningsplanen som man kan få hjälp att besöka om man har en tid här till exempel.

– Dåligt för en arbetsförmedling med ett sådant stort upptagningsområde, säger en annan besökare.

Enligt Hannes Vidmark på miljökontoret är det bara platser där besökare vistas en längre tid, som på skolor och sjukhus som är tvungna att tillhandahålla toaletter. Arbetsförmedlingen är enligt miljöbalken, alltså inte tvungen att ha besökstoaletter. Enligt Ulrika Norman har man gjort vad man kan.

– Vi har försökt att via fastighetsägaren, få hjälp men det går tydligen inte att få det att fungera bättre än vad det gör, säger Ullrika Norman

– Då får man skaffa något här utanför kanske, det finns alltid en lösning, säger en arbetssökande.

I september flyttar arbetsförmedlingen till nya lokaler och där räknar med att toaletterna ska fungera som vanligt

Sanna Karlsson
sanna.karlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".