Malin Söderholm och Cecilia Eklund är glada över att ha fått ett jobb. Foto: Johan Hedman/SR
Enköping

Lyckad modell hjälper arbetslösa ungdomar

"Gjorde att företaget vågade ta in en"
1:58 min

Enköpings kommun har hittat en lyckad modell för att få ut arbetslösa ungdomar i arbete. Genom att ungdomarna får praktisera på olika arbetsplatser får de dels en möjlighet att bli klarare över vad de själva vill jobba med, dels får de en chans att visa upp sig för arbetsgivare som annars skulle ha valt bort dem på grund av bristande erfarenhet.

– Det här projektet hjälpte oss väldigt mycket. Istället för att man fick visa allting på ett papper fick man komma ut och visa vem man verkligen var på en gång. Vilket gjorde att företaget vågade ta in en, säger 19-åriga Cecilia Eklund.

Syftet med projektet är att ge ungdomar mellan 18 och 24 år en skjuts in på arbetsmarknaden genom att de får chans att praktisera på en arbetsplats de själva valt. Och det har gått bra - knappt 70 procent har fått någon form av anställning och ungefär fyra procent har satt sig i skolbänken igen. Projektledaren Henrik Sundström förklarar.

– Det handlar otroligt mycket om vilja. Samtliga företagare säger att det inte spelar någon roll vad de här ungdomarna har gjort tidigare. Vi bryr oss inte om betyg, erfarenhet eller utbildning. Även om det i och för sig är bra. Det viktiga är att ungdomarna vill jobba.

20-åriga Malin Söderholm har en liknande bakgrund som Cecilia Eklund. Båda har gått arbetslösa i längre perioder efter studenten, och båda har praktiserat på samma industriarbetsplats i Enköping som nu lett till kortare anställningar.

– Jag har lärt mig ganska mycket under tiden jag varit här, jag tycker allting varit ganska bra. Nu har jag ju blivit inhyrd, så det har gett någonting att man varit med i projektet.

Tjejernas chef Bengt Franzén berättar att han haft 10 stycken praktikanter knutna till projektet hos sig, och att sex av dem nu blivit erbjudna jobb efter praktiken.

– Det här projektet har gjort att vi haft möjlighet att vi får hit personal som vi kan prova hur det fungerar med. Det är ju gratis arbetskraft naturligtvis, men vi ser det som att projektet i sig är bra för företagen i Enköping. Vi skapar också arbetstillfällen och vår filosofi är att ge de här ungdomarna ett jobb.

Det lyckade utfallet har gjort att Henrik Sundström nu fått klartecken att göra projektet till en integrerad del av kommunens arbetsmarknadspolitik. Han betonar att det inte är vilka företag som helst som får ta del av projektet.

--Det finns inga praktikplatser här som bara är till för arbetsträning eller arbetsplatsintroduktion. Det finns inte några sådana, och om de finns så är det ett misstag, säger Henrik Sundström.

Johan Hedman
johan.hedman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".