Sjöräddningsbåt. Foto: Sjöräddningssällskapet
Östersjön

Fler dör på insjöar än ute på havet

"Insjöarna har man inte brytt sig om"
1:13 min

När Transportstyrelsen började inventera dödsolyckorna på sjön i våras upptäckte de att det var betydligt fler som dog på insjöar och i hamnar, än i havsbandet.

Transportstyrelsens analytiker Jonas Ekblad:

– Många som har sysslat med det här tidigare har varit kunniga båtmänniskor som har seglat på de stora haven eller seglat utmed kusterna. Men insjöarna har man liksom inte brytt sig så mycket om, säger han.

Förra året omkom 25 personer på insjöar och i hamnområden, ute i havsbandet var siffran 15 personer, enligt Jonas Ekblad. Transportstyrelsen ska nu utreda vad olyckorna beror på och i samarbete med andra myndigheter och aktörer försöka åtgärda problemen.

Chansen att klara sig är större ju mer folk som finns i närheten. I mer glesbebodda områden är det mindre troligt att någon ser dig och kan ingripa, men där kan också en modern livräddare vara satt ur spel.

– Mobiltelefontäckningen på vissa lite mer glesbefolkade ställen kan ju vara urusel, och det är många som blir räddade tack vare mobiltelefonen. Så vi har redan i år, på vårens båtmässa i Stockholm, påbörjat en kampanj om att man ska ha sin mobiltelefon i en plastpåse. För det vet vi flera fall där folk har räddats tack vare att det haft, säger Jonas Ekblad.

Andreas Granath
andreas.granath​@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".