Björn Eriksson tycker att sjuksköterskeupproret har gett resultat. Foto Sanna Karlsson/SR

Ingen idé för sjuksköterskor att kräva 24 000

"Man får blanka handen av Akademiska"
1:51 min

Inte under 24 000. Så löd sjuksköterskeupproret som nådde Uppsala under våren. Syftet var att uppmana alla nyutexaminerade sjuksköterskor att inte acceptera en lön under 24 000. Men hur har det gått?

Johanna Lönn jobbar som sjuksköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala där många nyutbildade startar sin karriär:

- För oss inom landstinget har vi landat på 21 000 och någonting. Jag har hört de som krävt det, men då får man blanka handen av Akademiska. Till slut inser man ju att jag måste ha ett jobb för att kunna betala hyra och mat.

Många av dem vi har pratat med verkar acceptera en lön de inte är nöjda med. På Akademiska sjukhuset ligger lönenivån, enligt dem vi har pratat med, på drygt 21 000 för nyutexaminerade, alltså långt under de 24 000 som sjuksköterskorna kräver. Akademiska sjukhuset själva säger att det är svårt att uppge en generell siffra på ingångslöner för nyutexaminerade eftersom alla löner är individuellt satta. De flesta nyutexaminerade som som vi har pratat med har inte ens hört talas om någon som har krävt att få 24 000. "Det är ändå ingen idé, de är viktigare att få ett jobb direkt, man vill inte stå utan under sommaren." Ja, så lyder argumenten.

Den som såg till att upproret kom till Uppsala, genom att starta en Facebookgrupp, var sjuksköterskestudenten Björn Eriksson. Han tycker ändå att upproret har gett resultat genom att sjuksköterskorna har blivit mer medvetna om sin lön och inte bara tar första bästa jobb.

- Jag tror inte problemet ligger i att man inte kräver 24 000. Jag har hört om personer som sökt sig till arbeten som betalar mer, som inte hade fått arbete innan upproret drog igång. Det ä det viktiga, att man inte känner sig ensam i sina krav.

Det finns de arbetsgivare i länet som erbjuder en minimilön på 24 000 kronor och det är Håbo och Älvkarleby kommun.

Gun-Britt Lindkvist på vårdförbundet har märkt av en skillnad efter upproret i form av att man får betydligt fler frågor som rör förstagångsanställningar.

Johanna Lönn tror att löneupproret kommer att ge resultat nästa sommar.

- De som går programmet nu har ett år på sig att gå ihop och då kan Akademiska få en situation de inte kunnat förutse. Så det här är inte över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".