Kungsängens vice VD Ola Edman Foto: Johan Hedman

En tredjedel sägs upp på Kungsängen

"Folk har valt att lägga pengarna på annat"
1:21 min

Efter att ha drabbats av vikande försäljning under det senaste året varslar Kungsängens fabrik i Enköping nu 25 anställda om uppsägning. Sängtillverkaren mister alltså nästan en tredjedel av personalstyrkan men ledningen tror ändå att fabriken kommer att finnas kvar i Enköping. Vice VD är Ola Edman.

– Det är inte roligt varken för företaget och framför allt inte för de anställda. Det var en jobbig dag igår när vi var tvungna att informera om det. Det har varit ett tufft år om man tittar tillbaka, med vikande försäljning och lågkonjunktur och inte bara för oss utan över huvud taget i branschen. Det har gjort att vi till slut kommit till den här tråkiga situationen att vi är tvungna att meddela om varsel.

Vet du varför försäljningen har gått ner? Har det gjorts några analyser?

– Nej, egentligen inte. Men jag tror att det dåliga vädret i sommar har gjort att folk har valt att lägga pengarna på annat. Det är inte konkurrensen gentemot våra branschkollegor som har gjort det utan det är mer andra konkurrerande verksamheter i form av bygg, handel eller resebyråer och liknande.

Ingen av de anställda som Upplandsnytt talat med vill prata om situationen. I dagsläget har fabriken cirka 85 anställda. Knappt en tredjedel sägs nu alltså upp och många av dem har jobbat på företaget i flera år. Det är främst anställda inom lager och produktion som riskerar att få sluta vilket utgör ungefär 20 stycken av de varslade. Resterande fem jobbar på tjänstemannasidan. Kungsängens övriga fabriker ute i landet berörs inte av varslet. Det gör inte heller den fristående butikskedjan.

Kommer det att bli fler varsel tror du?

– Nej, som det ser ut just idag så kommer vi inte att varsla några flera. Vår största förhoppning är ju att vi med det här varslet tar kontroll över bolaget och sedan att försäljningen och marknaden kommer tillbaka.

Johan Hedman
johan.hedman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".