Slussen i Stockholm. Foto: Staffan Löwstedt / Scanpix

Uppsala vägrar att betala för Slussenbygge

Kommunstyrelsen: "Orimligt förslag"
2:05 min

Regeringen tycker att kommunerna runt Mälaren ska stå för notan när Slussen i Stockholm byggs om för att minska risken att sjön svämmar över. Men Uppsala, och andra kommuner med dem, tänker inte betala.

Det efter ett beslut i kommunstyrelsen, som de andra kommunerna runt Mälaren väntas följa.

– Det här är en orimlig uppgörelse där staten bara står för 10 procent, 90 miljoner kronor av planerade 900 , och resten ska man lägga ut på ett antal kommuner, säger Magnus Åkerman, moderat ledamot i kommunstyrelsen i Uppsala. 

– Vi tycker att det måste finnas en rimlig fördelning. När vi pratar om infrastruktur så finns det ofta en kommunal medfinansiering, men det är i grunden en statlig angelägenhet, och kostnaden måste fördelas med det för ögonen.

Skälet till att den här frågan har kommit upp är att Mälarens vatten behöver regleras för att minska risken för översvämningar. Det bästa sättet att göra det är enligt regeringens utredare att bygga om Slussen så det går att tappa ut mer vatten där. Kommunerna runt Mälaren föreslås stå för huvuddelen av notan eftersom det i första hand är de som har nytta av en jämnare vattennivå.

Men Uppsala kommun vägrar alltså att skriva under den avsiktsförklaring där kommunerna tar på sig sin del av finansieringen. Uppsala är ju en stor kommun och bär en relativt liten del av kostnaden. Men det handlar inte om pengarna utan om principen, menar Magnus Åkerman.

– Det vore väldigt osolidariskt av Uppsala att skriva på bara för att det kostar oss 700 000 när det kostar Enköping 16 miljoner. Vi kan inte se oss själva i ansiktet om vi skulle gå in på något sådant, säger Magnus Åkerman.

Kan ni vägra?

– Det är klart att det finns statliga tvångsmedel. Men det är inte så man för en dialog.

I Enköping, liksom i Uppsala, är politikerna eniga över partigränserna om att det här är ett dåligt förslag. Och för Enköping är 16 miljoner mycket pengar. Det säger socialdemokraten Helena Proos, andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Det handlar om en massa lärartjänster, det handlar om en massa utvecklingsmöjligheter för vår kommun. Men framförallt så blir det tungt om vi ska ta statens kostnader i ett skattesystem där skatten är lika för alla. Det blir mycket tyngre för dem som har låga inkomster, säger hon.

I början av september ska Enköpings kommun besluta om hur man ställer sig till finansieringen av Slussen.

De politiker i Knivsta, Sigtuna och Håbo som vi har talat med är alla kritiska till förslaget, även om igen av dessa kommuner har fattat något beslut i frågan.

Gusten Holm
gustav.holm@sverigesradio.se

Så mycket föreslås kommunerna betala

Siffrorna anges i miljoner kronor

Enköping: 16
Håbo: 0,4
Knivsta: 3,7
Sigtuna: 12
Uppsala: 0,7

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".