1 av 2
Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult / P4 Uppland
2 av 2
Johanna Lönn ifrågasätter Akademiska sjukhusets lönesystem. Foto: Sanna Karlsson / SR
Uppsala

Inviduell lönesättning går emot riktlinjer

"Fanns inte mycket förhandlingsutrymme"
1:49 min

Det finns riktlinjer för vilken lön en nyutbildad sjuksköterska ska ha på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det fick sjuksköterskan Johanna Lönn höra när hon sökte jobb - trots att sjukhusledningen säger att det är indivuell lönesättning som gäller.

Den avdelningschef som anställde Johanna skrev att det är 20 800 kronor som gäller för nyutexaminerade sjuksköterskor.

– Det är en summa jag inte känner till, säger Henrik Pederby, som är kommunikationschef på sjukhuset.

Johanna Lönn är nyutexaminerad sjuksköterska.

Hur gick det för dig när du skulle löneförhandla?

– Inte så bra. Jag var först av de på min kurs som skulle få jobb, så jag visste inte vad jag kunde vänta mig. Sedan blev det snabbt ganska klart att det inte fanns så mycket till förhandlingsutrymme, säger hon.

Det på grund av att Johanna Lönn fick beskedet att riktlinjerna för hennes lön som nyutexaminerad sjuksköterska var 20 800 kronor. Det svaret fick hon i mejlet från avdelningschefen när hon ifrågasatte hur de hade resonerat vid hennes lönesättning.

Enligt avdelningschefen får de varje år riktlinjer uppifrån att förhålla sig till när de sätter lönerna för sjuksköterskorna. Var dessa riktlinjer kommer från kan varken divisionschefen för den berörda avdelningen eller Henrik Pederby svara på.

– Vi har inga fastställda ingångslöner, utan vi tillämpar en individuell lönesättning som sätts av ansvarig chef, säger Henrik Pedersby.

Vad gäller första löneerbjudandet så är det också en fråga som upprör många sjuksköterskor. När man fått ett löneerbjudande från sjukhuset är det orubbligt, enligt Johanna Lönn.

– Även om jag tycker att första lönen är för låg, räknas det som ett offentligt erbjudande från Akademiska. Så om jag tackar nej och söker jobb på en annan avdelning så är jag körd från början. Jag kommer aldrig upp i lön, säger Johanna Lönn.

Vi frågar Henrik Pederby om det.

– Det är så med alla organisationer att man inte har en intern konkurrens om lönen. Det försöker man att undvika då det är väldigt kostnadsdrivande, säger han.

Sanna Karlsson
sanna.karlsson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".