Thomas Berlins dotter mådde dåligt av att Björkvallsskolan har vattenskador. Foto Josefin Lilja/SR
Björklinge

Skola i Björklinge har vattenskador

"Hon hade svårt att andas i skolan"
1:51 min

På grund av vattenskador har det under sommaren pågått ett omfattande renoveringsarbete av köket på Björkvallsskolan i Björklinge. Thomas Berlin är pappa till en tidigare elev på skolan och han misstänker att vattenskadorna har funnits sedan lång tid tillbaka.

– Det är rost på balkarna så det har inte bara varit tre veckor eller en månad det här, det måste ha pågått en längre tid för så snabbt rostar det inte sönder.

Thomas Berlin är pappa till en tidigare elev på skolan och enligt honom har hans dotter känt av att det funnits fukt på skolan.

– Hon hade svårt att andas när hon var i skolan och det var en kompis till henne som hade samma symptom.

Hörde du från lärare också att det var problem?

– Ja, jag fick höra från någon. Och det var en vaktmästare som inte heller mådde riktigt bra vad jag förstod. Men det kanske är känsligt när det gäller sin arbetsplats. Man vill ha jobbet kvar och inte gå emot.

Fastighetsägaren Uppsala kommun kan inte svara på om vattenskadorna på Björkvallsskolan i Björklinge har funnits en längre tid, men när arbetet påbörjades var skadorna mer omfattande än man först trott. Stefan Jakobsson jobbar på kommunens avdelning för teknisk förvaltning:

– Ja, det började med en liten skada vid elcentralen, sen har det växt och jag begärde till slut pengar till att riva ut hela köket.

Hade lärare eller elever känt av fukten?

– Jag vet ingenting om lärare eller elever, men en del av personalen i matsalen hade inte mått så bra och känt av det.

Nu ska även gymnastiksalen få nytt tak eftersom att det läckt in vatten där. Trots att Thomas Berlins dotter nu går på gymnasiet är han glad att det görs något åt vattenskadorna.

– Det är bra att det steg för steg händer någonting, för alla ungar som går i skolan, så att inte de drabbas av samma sak, säger han.

Josefin Lilja
josefin.lilja@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".