Värktabletter. Foto: Josefin Lilja/SR.

Värktabletter äts mer i Uppsala län

"Tabletterna är en välsignelse"
1:47 min

Användandet av receptfria värktabletter har ökat med 28 procent sedan 2005 i Uppsala län. Det är mer än vad det ökat i hela riket. Där ligger ökningen på 20 procent. Men de Uppsalabor vi frågade var inga storanvändare av piller.

– Jag använder helst inte värktabletter.

– Någon gång på bakfyllan kanske.

– Aldrig i princip.

Användandet av värktabletter som man köper receptfritt, som till exempel Alvedon, Ipren och Panodil, ökade med 28 procent mellan åren 2005 och 2011 i Uppsala län.

Det visar statistik från apoteken. Av fem verksamma substanser är substansen Ibuprofen, som finns i Ipren, den som ökat mest. Acetylsalicsyra som finns i magnecyl hade däremot minskat med närmare 60 procent. Anledningen till det är troligen de biverkningar den ger. Det tror Erika Olsson som jobbar som apotekare i Uppsala.

– Det är ingen som vi säljer i första hand, eftersom den har en blödningsrisk. Den säljer vi inte ute i butik.

Regeringens omreglering av apoteken 2009, stor satsning på reklam och tillgängligheten kan vara bidragande orsaker till ökningen. Det tror Cecilia Kronhäll, farmaceut i Uppsala.

– En orsak kan ju vara att det släppts fritt i handeln, det är ju mer tillgängligt och reklamen är ju en stor grej, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".