Stor tävling i beachhandboll i Uppsala

"Som vanlig handboll fast man spelar på sand istället"
0:45 min

Den här veckan pågår en stor tävling i Uppsala - i beachhandboll. 130 lag ställer upp i tävlingen på en konstgjord strand vid universitetsområdet Blåsenhus.

– Beachhandboll är ungefär som vanlig handboll, men man spelar på sand istället, säger tränaren Johan Bring.

Hur skiljer sig beachhandboll mot vanlig handboll?

– Det går ju inte att studsa så bra eftersom det är sand, så det blir ett mycket snabbare spel med många fler passningar.

Patrik Johansson som arrangerar beachhandbolltävlingen i Uppsala får frågan vad är det för egenskaper man ska ha för att bli en bra beachhanbollspelare:

– Man ska vara snabb och kunna ändra riktningen på planen fort, och dessutom ha bra uthållighet. De handbollsspelare som är riktigt fysiska som man kan se i OS och så kanske inte skulle kunna fungera riktigt lika bra här eftersom sanden suger musten ur farten lite. Man får inte riktigt samma tryck i det, så de snabba spelarna som orkar hålla på i de tio minuter som matchen varar, de är vinnare, säger Patrik Johansson.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".