Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.
UPPSALA

"Bostadsbyggandet ska fördubblas"

Fredrik Ahlstedt: ”Det handlar om resurser, kreativitet och fantasi”
1:47 min

Fler byggföretag ska lockas att bygga nya bostäder i Uppsala. De ledande politikerna i Uppsala vill att bostadsbyggandet ska fördubblas. Det sa kommunstyrelsens ordförande moderaten Fredrik Ahlstedt på en pressträff i dag.

– Vi borde nog fördubbla antalet vi ligger på idag. Idag ligger vi på 1000 till 1 200 bostäder per dag och jag tror att vi måste ha ambitionen att fördubbla det för att kunna mätta den efterfrågan som finns.

Hur ska ni göra för att genomföra det?

– Det handlar om resurser, kreativitet och fantasi för att få fram nya detaljplaner. Då handlar det om att öppna nya områden, att förtäta inne i staden och också titta på hur vi kan växa i våra kransorter och de stråk där vi har bra kollektivtrafik, enligt Fredrik Ahlstedt.

Uppsalas kommunledning berättade på en pressträff i dag om vilka saker som är på gång inför hösten. Och en ökad takt i bostadsbyggandet var en av de saker som lyftes fram. "Byggbolagen står med spaden i handen och vill bygga", sa Fredrik Ahlstedt. Under hösten ska kommunledningen också fatta beslut i frågan om ny konsthall och nytt konstmuseum på borggården vid Uppsala slott. Antingen tas beslut att byggena ska bli av eller så skrotas planerna. Folkpartiets Mohamad Hassan tycker i alla fall att planerna är spännande:

– Skulle de här planerna förverkligas så kommer vi att skapa något unikt i Sverige med fler besökare än vad det är idag på slottet.

Men vad beslutet blir får vi alltså se under hösten. Då kommer kommunen också att presentera en ny modell för att fördela pengar till skolelever i behov av extra stöd, enligt moderaternas Cecilia Forss.

– Vi anser att den kommer att vara rättvisare och modellen gör att det är enklare att förstå varför skolorna får de pengar de får.

Blir det mer pengar också?

– Nej, vi har ju samma summa pengar att röra oss med. Det här är en fråga om styra pengar till var de behövs mest, säger Cecilia Forss.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".