Sveriges utrikesminister Carl Bildt och Vitrysslands president Alexander Lukasjenko. Foto: Scanpix

"Viktigt med svensk närvaro i Vitryssland"

Kristin Ekström: "Det känns ganska olustigt"
7:44 min

Den senaste tiden har ju relationerna mellan Vitryssland och Sverige blivit allt kyligare. Från Älvkarleby kommer Kristin Ekström som på uppdrag av Svenska Institutet arbetar som lärare i Vitryssland.

 – Det har varit en stämning som inte varit helt trevlig, säger hon.

Det började med att president Alexander Lukasjenko helt oväntat sparkade ut den svenske ambassadören Stefan Eriksson, som engagerat sig för demokrati och mänskliga rättigheter i Vitryssland. Först sa presidenten att det berodde på att Stefan Eriksson funnits för länge i landet och borde ha bytts ut tidigare. Sedan har det också insinuerats att UD ligger bakom den flygaktion med nallebjörnar som slängts ut över vitryska orter i början av juli. Men det förnekar både UD och den svenska PR-byrå som genomförde aktionen. De menar att det var en aktion för yttrandefrihet.

Sverige har kontrat med att hälsa den tilltänkte vitryske ambassadören att han inte är välkommen till Sverige. Och utrikesminister Carl Bildt skräder inte orden utan säger att "Lukasjenko beter sig som den buse han är".

Kristin Ekström från Älvkarleby är lärare på ett universitet och på Centret för svenska studier i Minsk i Vitryssland. Just nu är hon hemma på semester i Sverige, men i slutet av augusti tänker hon åka tillbaka till jobbet i Minsk.

 – Om läget inte förvärras kommer jag att göra det. Om nu ambassaden försvinner så kanske vårt arbete blir ännu viktigare.

Vitryssland återuppstod som självständigt land efter Sovjetunionens sammanbrott. Sverige var ett av de första länderna som erkände landets självständighet. Lukasjenko valdes till president 1994 på en missnöjesvåg efter Sovjetunionens sammanbrott vid det hittills enda demokratiska valet i Vitrysslands historia. Både Sverige och EU har vid flera tillfällen kritiserat Vitryssland för bristande demokrati.

UD har nu gått ut med en varning till svenskar i Vitryssland, men Kristin Ekström tror inte att det är någon fara för henne att åka tillbaka.

 – Jag tror inte att det är någon stark hotbild mot svenskar. Minsk är egentligen väldigt tryggt och säkert. Risken att jag skulle bli nedslagen eller något sådant är nog ganska liten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".