forskningspengarna som gick till fester

Viktigt att forskare kan mötas

"Man vill att majoriteten av pengarna ska läggas på forskning"
1:05 min

Det kan vara okej med representation inom forskningsvärlden. Men det mesta av pengarna ska gå till forskning. Det är en reaktion från Uppsala Universitet apropå nyheten att Stiftelsen för strategisk forskning lagt flera miljoner kronor på representation.

Bland annat har en festarrangör fått 9,3 miljoner kronor de senaste åren. Stiftelsens syfte är att stödja och ge pengar till olika forskningsprojekt - till exempel vid Uppsala Universitet.

– Som forskare vill man naturligtvis att majoriteten av pengarna läggs på forskning, säger Kerstin Lindblad-Toh som är professor på BMC vid Uppsala Universitet.

Men hon menar också att också forskare behöver en bra arbetsplats där man kan mötas också med andra forskare i Sverige och resten av världen.

– Det gör man ofta vid vetenskapliga möten. Då äter man även lunch och umgås med varandra på olika sätt. Man ska inte underskatta att det behövs kontakt mellan forskare för att det ska kunna bedrivas bra forskning. Då är mötesplatser viktiga, säger Kerstin Lindblad-Toh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".