Utredning om fler barn har utsatts för sexövergrepp

"Vi har kontaktat 2-3 kommuner"
1:52 min

Fler barn som vistats i ett jourhem i södra Uppland kommer nu att kontaktas för att höras om de utsatts för sexuella övergrepp. I nuläget misstänks att två syskon som placerats i jourhemmet utsatts för flera våldtäkter.

Den 61-åriga jourhemspappan är häktad och misstänkt för övergreppen. Han ska ha erkänt övergreppen.

Barnen det handlar om är 4 och 7 år gamla och kommer från Upplands Väsby. De ska ha utsatts för våldtäkt av sin jourhemspappa i södra Uppland under våren. Även ett tredje syskon var placerat i hemmet.

Det är Sollentuna kommun som har ansvar för den jourhemspool som finns i flera kommuner och som står bakom den rekryteringen av det aktuella jourhemmet. De har kontaktat andra kommuner som har haft barn placerade i samma familj tidigare.

– När det gäller de placeringar som vi har kunnat härleda har vi kontaktat kommunerna och det är två-tre stycken kommuner. Och de kommunerna tar i sin tur kontakt med barn som har varit placerade, säger Kerstin Lidman som är socialchef i Sollentuna kommun.

Och från åklagarsidan utesluts det inte att det kan vara fler barn som utsatts för sexuella övergrepp.

– Det har inte kommit upp någonting i dagsläget som tyder på att även andra barn blivit utsatta. Men det är ingenting vi vet utan det kan jag inte svara på om det kommer upp senare, säger kammaråklagare Annika Lille.

För att ta reda på om kontrollen av jourhemsfamiljen eller något annat inte gått rätt till så pågår det nu en utredning berättar Kerstin Lidman.

– När det här uppdagades gick det ganska snabbt för oss att ta ett inititativ till att fatta ett beslut om en Lex Sarah-utredning. Där måste vi helt enkelt granska om vi har missat någonting i processen och rekryteringen när det gäller den här placeringen.

Utredningen pågår fortfarande och åtalet mot jourhemspappan ska väckas senast den 23 augusti.

Julia Carlbaum
Alexander Gagliano

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".