Miljöminister Lena Ek och Uppsalas kommunalråd Stefan Hanna. Foto: Sanna Richter/SR

Lena Ek: "Luftkvaliteten ett allvarligt problem"

Uppsala och de andra kommunerna i landet som inte klarar målen för luftkvaliteten borde samarbeta och lära av varandra. Det sa miljöminister Lena Ek när hon besökte Uppsala idag för att prata om just luften.

Senare på dagen besökte miljöministern Forsmark. Där har hon lyssnat på hur bland annat de lokala politikerna de resonerar kring det planerade slutförvaret av använt kärnbränsle.

- Det är ett väldigt allvarligt problem.

Det sa miljöminister Lena Ek när hon besökte Uppsala på förmiddagen. Hon besöker alla de tio kommuner i landet som inte når upp till målen för luftkvalitet. Det finns två mål, ett för stora partiklar och ett för kvävedioxider och båda har överskridits på centrala gator i Uppsala. Men i år kan det bli bättre - enligt kommunen ser man ut att klara målen 2012, som det ser ut nu.

Centerpartistiske kommunalrådet Stefan Hanna som träffade Lena Ek idag tror att dubbdäcksförbudet på Kungsgatan är en förklaring till hur värdena ser ut nu:

- Det har hjälpt väldigt mycket eftersom trafiken minskat. Det är en viktigt del i att vi kommit så längs som vi kommit. Nu vid årsskiftet inför vi en miljözon som gör att tunga fordon måste vara miljövänliga. Vi kommer också att titta på hastighetsgränser som vi vet har positiv effekt på utsläppen.

Miljöministern tycker att de kommuner som har problem med luften borde samarbeta och lära av varandra - från Uppsala tar hon bland annat med sig hur transporterna till kommunala arbetsplatser samordnats för att minska antalet transporter.

- Det är supersmart. Man sparar pengar, miljön och människors hälsa. Det tar jag med mig härifrån och hoppas berätta för de andra kommunerna.

- Jag har idag nämnt Umeå som i stadskärnan har satt in snabbladdade elbussar på två linjer, något som gett effekt direkt.

Senare på dagen besökte miljöministern Forsmark. Där har hon lyssnat på hur bland annat de lokala politikerna de resonerar kring det planerade slutförvaret av använt kärnbränsle.

Lisa Helgesson
    lisa.helgesson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".