Foto: Tomas Magnusson/sr

Rättegång mot man som misstänks ha lurat flickor att klä av sig

Rättegången fortsätter nu bakom stängda dörrar
1:46 min

I dag inleddes rättegången mot den 27-årige Uppsalabo som misstänks ha lockat ett 60-tal unga flickor över hela landet att skicka honom nakenbilder, och posera framför sina webbkameror.

Mannen ska ha sökt upp flickorna via populära sajter på internet, och sen med hjälp av komplimanger och smicker fått dem att börja lita på honom. Kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman läser upp vad mannen skrivit

Sist här advokat Mikael Fredblad. Rättegången fortsätter nu bakom stängda dörrar, och beräknas pågå i tjugo dagar. Reporter Tomas Magnusson.

– Hej snygging, allt bra heting. Vad görs? Ålder och bor? Är du singel sexy?

Thomas Bälter Nordenman fortsätter:

– På det här får han ett svar att flickan är 14, då svarar mannen: Yeah, en het sexig och busig liten flicka. Du ser mycket äldre ut tycker jag.

På det här sättet menar åklagarna att den misstänkte 27-åringen fått flickorna att till slut ta av sig sina kläder framför sina webkameror och skicka sexuella bilder på sig själva. Det rör sig om ett 60 tal flickor, de flesta mellan 10 och 13 år gamla, som har blivit utsatta för de här övergreppen under flera års tid. En del av flickorna bor i Uppland, men andra kommer också från övriga landet.

Den 27-årige Uppsalabo som nu misstänks för det här ska också ha skickat filmer med barnporr till flickorna, filmer där mycket unga barn utsätts för grova övergrepp. Han har också lurat flickorna att det är han själv som är med i filmerna, och att det är hans egna barn som han våldför sig på. Flickornas företrädare Paula Negrete säger att flickorna har reagerat väldigt olika på allt det här, men att rättegången som nu inleds kan vara ett sätt att nå ett avslut:

– Det här kan vara en kurativ del för dem. Det finns flickor som fått behandling av exempelvis kurator och läkare. De som är professionella inom det här området tycker att det här kan vara en bra del i deras bearbetningsprocess.

Mannen nekar till alla de här anklagelserna, och säger att han inte har haft kontakt med de här flickorna överhuvudtaget. Å hans advokat Mikael Fredblad sa idag till rätten att den här rättegången kan komma att bli mycket känslosam, och vädjade till rätten att försöka hålla känslorna i styr.

– Det är lätt i såna här mål att det blir ytterst känslomässigt och det är viktigt att känslorna inte tar överhanden när man kommer till den förläggning som ska avgöra det här målet, säger advokat Mikael Fredblad.

Rättegången fortsätter nu bakom stängda dörrar, och beräknas pågå i tjugo dagar.

Tomas Magnusson
tomas.magnusson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".