Caroline Hedlund simmar för att göra folk uppmärksamma på att det kan behövas fler badplatser i centrala Uppsala. Foto: Mona Wahlund

Hon badar i Fyrisån för bättre badmöjligheter i innerstan

"Vi ska simma för bättre badvatten helt enkelt"
0:51 min

Förra året simmade Caroline Hedlund och hennes kompisar en 800-meters sträcka nedför Fyrisån som avslutades med ett krogbesök iförda endast badkläder. I morgon blir det av igen, som en rolig grej men också för att uppmärksamma Fyrisån som badplats och att man borde ta tillvara på vattnet inne i stan.

Simmet går av stapeln vid Idunspången och avslutas vid järnbron.

– Vi ska simma för bättre badvatten helt enkelt. Man kan flyta på sin badring, men vi betonar att det är på egen risk.

Hur fick ni idén till det här simmet?

– Vi badade här förra sommaren när det var väldigt varmt och så tänkte vi att vi kunde flyta ner på krogen och så gjorde vi det. I år är det många fler som har flaggat för att de vill vara med, och vi tycker att det är ett bra sätt att uppmärksamma att det går att bada i ån. Och att man borde ta vara på vattnet inne i stan och anlägga fler badplatser.

Så det är lite för att göra oss uppmärksamma då?

– Ja, på att det går att bada inne i stan. Det är också en resursfråga, eftersom det är svårt för många att ta sig ut utanför stan. Alla har inte bil, och då kan det vara lämpligt att bada i ån.

Men vad är tjusningen med att ta ett dopp och sen sätta sig på krogen i våta badkläder?

– Det är att man har möjlighet att göra det, det är kul. Jag tror att det här skulle kunna utveckla Uppsala som sommarstad, säger Caroline Hedlund.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".