UL-buss på Kungsgatan i Uppsala. Foto: August Bergkvist / SR
Uppsala län

Personalbrist bakom inställda bussavgångar

UL: "Semesterplaneringen som inte fungerat"
1:06 min

Upplands lokaltrafik, UL, kan tvingas ställa in över 80 bussavgångar på regionsbussarna i dag och många turer har redan ställts in. Omkring 2 500 passagerare drabbas. Bakom problemen ligger misslyckad semesterplanering.

Arton linjer har drabbats på grund av att utföraren Nobina har brist på chaufförer eftersom många har sena semestrar, samtidigt som många resenärer börjar komma tillbaka till skolor och jobb.

Redan i går ställdes 30-tal avgånger in.

– Nu pågår arbete så den här listan kommer säkert att krympa allt eftersom, men det finns fortfarande risk för att ett ganska stort antal bussturer ställs in. Det är ända fram till nattrafiken fem över två inatt, säger UL:s informationschef Sture Jonsson.

 Varför har det blivit så här?

– Jag hade precis ett samtal med Nobina som kör trafiken åt oss, och det är semesterplaneringen som inte har fungerat. Det finns inte tillräckligt många förare.

Är inte det lite anmärkningsvärt?

 – Jo, det tycker vi också. Men nu är vi där och då måste vi försöka hantera den här situationen.

Vad gör ni i nuläget?

– Från UL:s sida försöker vi på alla sätt att vända på olika idéer som Nobina skulle kunna använda sig av. Det jobbas hårt nu för att försöka få tag på förare som kan sättas in, säger Sture Jonsson, informationschef på Upplands Lokaltrafik.

På Nobina säger trafikchef Roger Norman att problemen troligtvis kommer att bestå över helgen men att man ser en ljusning framåt måndagen.

– Vi gör allt som står i vår makt just nu. Vi pratar med branschkollegor om att hyra förare av dem, vi ringer in folk från semestern, driftledningen kör, säger Norman.

Enligt honom beror personalbristen på att semesterplaneringen inte stämt överens med ändringen i schema när sommartidtabellen övergår till hösttider.

När upptäckte ni det här?

– Väldigt, väldigt sent.

Norman törs inte lova "till hundra procent" att trafiken åter går normalt på måndag, men säger att läget då ser betydligt bättre ut eftersom man fått tid att ringa in mer personal.

Dagens inställda turer rör bland annat bussar på sträckorna Enköping-Uppsala, Tierp-Uppsala och Skärplinge-Östhammar.

Johan Hedman
johan.hedman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".