1 av 2
Här i skogarna nära Veckholms skjutfält hittades det som tros vara tre granater. Här rör sig svamp- och bärplockare. Foto: Jan-Erik Karlsson
2 av 2
Jan-Erik Karlsson som tog bilden är - efter att ha frågat folk och tittat på bilder - övertygad om att det här verkligen handlar om en granat som har skjutits på Veckholms skjutfält.
enköping

Granater hittade i skog vid skjutfält

"Det var lite läskigt att se granaterna"
1:17 min

Privatpersoner har hittat vad som verkar vara tre gamla artilleripjäser i skogarna nära Veckholms skjutfält i Enköpings kommun. De hittades i skogen där bär- och svampplockare brukar röra sig. Bombgruppen i Stockholm har dock bedömt att ingen akut fara råder och granaterna ska undersökas närmare i morgon måndag.

Jan-Erik Karlsson var en av de som upptäckte tre granater i fredags och polisanmälde saken i dag, sedan han visat bilderna för andra och blivit övertygad om att det rör sig om oexploderade granater som har skjutits på Veckholms skjutfält.

– Det är lite läskigt. Om den är skarp skjuter den genom pansar. Det är inte kul att ha såna pjäser liggandes på marken. Om den är oladdad är det också beklämmande. Det är rätt tunga saker som nån gång har farit genom luften och landat alldeles intill Upplandsleden där folk är ute och plockar svamp och bär, säger Jan-Erik Karlsson.

Men enligt Stefan Hallberg, vakthavande befäl vid polisen i Uppsala län, så är det ingen fara för liv och hälsa.

– Det är svårt att säga hur många decennier de legat där, men det ser ut att vara järnskrot. Vi har låtit bombgruppen i Stockholm titta på bilderna, säger han.

Inga avspärrningar har gjorts och i morgon kommer polisen att undersöka pjäserna.

– Alltså de som är synliga på marken, vi kommer inte göra några utgrävningar.

Händer det ofta att granater hittas i det här området?

– Ja, då och då. Det är ett gammalt övningsområde för militären, säger Hallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".