UL-flagga och UL-buss. Foto: August Bergkvist / SR
Uppsala län

Hade exakt samma trafikproblem förra året

Kollektivtrafiknämnden: "Ingen tjänar på det här"
1:38 min

Problemet med Upplands Lokaltrafiks avgångar sommartid är ett återkommande problem har det visat sig. Förra året hade UL:s tågentrepenör DSB också personalbrist på grund av dåligt planerade semestrar. Ett misstag som alltså Nobina nu gjort en repris på i år.

Roger Norman, trafikchef på Nobina, säger att man nu ska reda ut varför semesterplaneringen inte fungerat, och han tillbakavisar att det var ett aktivt val att hålla nere på personalen. Hur passagerarna ska kompenseras diskuteras just nu med UL.

Johan Örjes, centerpartistiskt landstingsråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden, fattar beslut som styr UL:s verksamhet:

– Det är ingen som tjänar på det här. Det här är inte bra för varken UL:s eller Nobinas varumärken eller resultat.

Kommer det att bli aktuellt med böter för Nobina?

– Det finns ju ett avtal som reglerar det här och det kommer att kosta dem pengar.

Bör böterna höjas?

– Vi ska utvärdera vad det är som har hänt och det är klart att vi som beställer också ska utvärdera hur vi utformar avtalen. Men jag tror inte det här beror på att böterna varit för låga, utan det är någonting som gått snett. Vi får utvärdera vad det var. Det viktiga nu är att få igång trafiken.

Hur kan det hända i år igen att UL:s trafik drabbas av inställda avgångar på grund av just personalbrist?

– Det får vi se när vi utvärderar det här. Det som är viktigast nu är att få igång trafiken och få det att fungera så fort som möjligt.

Vad ställer ni för krav på era entreprenörer?

– Kravet är ju att de ska köra den trafik som vi kommit överens om och vi har ju också ett ersättningssystem som innebär att om turer ställs in så kostar det pengar för Nobina. Dels så får de vite och dels så får de väl naturligtvis inte betalt för de turer de ställer in.

Hur ser du på ert ansvar när ni väljer entreprenörer?

– Vi har klart ett stort ansvar både när vi väljer entreprenörer och när vi utformar hur avtalen ser ut. Men jag tror inte att problemet i det här fallet handlar vare sig om vilken entreprenör vi har valt eller hur ersättningssystemet ser ut, säger kollektivtrafiknämndens Johan Örjes.

Cathrin Reth
cathrin.reth@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".