Lagbok och domarklubba. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Uppsala

Bedragare som lurat äldre inför rätta i dag

Advokat: ”Indicier som talar emot min klient”
0:43 min

Två män som åtalats för att ha lurat 137 äldre, bland annat i Uppsala och Norrtälje, att lämna ifrån sig pengar och smycken stod idag inför rätta i Hudiksvalls tingsrätt. Männen ska ha lurat de äldre att de var deras barnbarn och på så sätt fått dem att lämna ifrån sig värdesaker.

Några har tagit mycket illa vid berättar advokat Carina Abrahamsson som företräder de äldre.

– Flera har sagt att de sparar pengar hemma till sin begravning och vem ska nu betala för den?

Rättegången mot de två männen som är 45 och 47 år beräknas ta 19 dagar. Idag har åtalspunkterna 1-23 avhandlats och männen förnekar brott i samtliga åtalspunkter utom i ett fall där de lurat av en 88-årig man i Umeå 60.000 kronor. Polisen som hade spanat på männen såg när de hämtade pengarna hos mannen. Männen stoppades i en trafikkontroll i Örnsköldsvik och 88-åringens pengar hittades dels i strumpan på en av de misstänkta bedragarna, dels i bilen. 47-åringen som medger ett fall av bedrägeri försvaras av advokat Barbara Klasson.

– Det här bevisläget bygger på indicier, massor av kedjor av telefonkontakterl som åklagaren har presenterat. Jag tycker att bevisningen är mycket svag.

Max Ahlgren är advokat och företräder 45-åringen:

– Det finns indicier som talar mot min klient, det ska man inte sticka under stol med. Men han har en förklaring till dessa indicier, säger advokat Max Ahlgren.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".