Brantingsskolan i Uppsala. Foto: Mårten Nilsson/SR.
Uppsala

Sjuka hus utreds av kommunen

Kommunen: "Så här kan vi inte fortsätta"
1:51 min

Efter problemen med sjuka hus som används som skollokaler så erkänner nu Uppsala kommun att kommunens fastighetsunderhåll har skötts dåligt.

Nu utreder man på kommunen hur det ska förbättras, så att det som hänt elever på Årstaskolan och Brantingsskolan den här terminen - att tvingas gå i lokaler som egentligen ska utrymmas - inte ska upprepas i framtiden.

– De exemplen vi haft på senare tid visar att så här kan vi inte fortsätta. Nu är det väldigt mycket brandkårsutryckningar och lappa och laga, men vi håller nu på och lägger upp jobbet för att komma till rätta med det här, säger Bengt Andrén, som är chef för den nybildade enheten Kontoret för samhällsutveckling.

Så underhållet av skollokaler i Uppsala ska bli bättre?

– Ja. Det är det uppdrag vi har från fastighetsägarnämnden, de är väldigt tydliga med det.

Problemen med skollokalerna på Årstaskolan och Brantingsskolan har inneburit att mer än 500 elever i Uppsala den här terminen går skolan i så kallade sjuka hus. Bengt Andrén säger att med en tillräckligt god framförhållning så ska en sån situation inte uppstå:

– Om vi har en fungerande fastighetsförvaltning har vi ju koll på sånt här och kan planera på ett annat sätt.

Det låter som en hård kritik av hur det har fungerat hittills?

-- Jag vill inte gå in på varför det blivit som det blivit. Det är bara att konstatera att det inte är bra i dag och det måste vi fixa, säger Bengt Andrén.

På Årstaskolan menar rektorn Carina Bellbring att det var en otillräcklig renovering för tio år sen som la grunden till dagens problem:

-- Tyvärr så gjorde man inget åt källaren då.

Kunde man ha gjort nåt åt det redan då?

– Ja, det borde man.

Fanns det sådana tecken?

– Ja.

Och kommunalrådet med ansvar för grundskolan, moderaten Cecilia Forss, gör samma bedömning av den renovering som gjordes då:

– Jag tycker nog att man kan säga att har man totalrenoverat en skola för inte så länge sen, så ska inte det här uppstå redan nu, säger Cecilia Forss.

Bengt Andrén svarar på kritiken:

– Jag var ju inte med då, och vi som sitter med det här nu tycker förstås att det är oförståeligt hur man kunde göra så, men det fanns säkert något skäl till det då.

Men vad säger du om det blev så? Att man inte gjorde något åt källaren då?

– Nej, det är ju inte bra. Det går ju inte att försvara, säger Bengt Andrén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".