Östhammar tar fram översiktsplan med hjälp av fokusgrupper

"Det är viktigt att låta folk vara med tidigt i processen"
0:35 min

Det verkar ha blivit poppis bland kommuner att ta råd av sina invånare. Vi har tidigare berättat om hur Enköping och Tierp drar nytta av invånarna i olika utvecklingsprojekt - och nu har Östhammar skapat fem fokusgrupper som ska prata om framtiden inför att kommunen ska göra en ny översiktsplan.

Maria Lundholm är planarkitekt i Östhammars kommun.

– Man har väl börjat förstå mer och mer att det är viktigt att låta folk vara med tidigt i processen, eftersom det är mycket svårare att ändra en inriktning om man har ett färdigt material.

Vad är det ni vill med det här?

– Vi har tre år att ta fram en ny översiktsplan på. Fysisk planering handlar ju om att hitta en bra struktur med bostäder, vägar, grönområden och vad det nu kan vara. Därför tänkte vi att vi tar fram ett antal målsättningar för det som är absolut viktigast för den här kommunen, och också ett antal strategier för hur vi tar oss dit, säger planarkitekten Maria Lundholm.

Cathrin Reth
cathrin.reth@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".