Läkaren Bengt von Zur-Mühlen i nya obekväma arbetskläder. Foto: Cathrin Reth /SR

Ackis personal kritisk mot nya arbetskläder

Läkare och landsting om arbetskläder på Akademiska
8:40 min

Personalen på akademiska sjukhusets personal är kritiska mot sina nya kläder som de tycker skaver och är för genomskinliga. Läkaren Bengt von Zur-Mühlen är en av kritikerna.

– Det är främst den nya resåren som ligger på insidan som skaver in rejält. Ett lätt litet gnag på båda sidorna som man ständigt blir påmind om.

Vi möter Bengt von Zur-Mühlen utanför avdelning 30 klädd i de nya vita kläderna med blå kant. Hela 60-70 000 nya par byxor har upphandlats - och nu har läkarförbundet har skrivit ett kritiskt brev om dem - och det handlar dels om att knappen på resåren skaver - och dels om att det inte känns bra att de är så genomskinliga att patienter och andra kan se underkläderna igenom.

Enligt Tommy Wahlström på lokalplaneringsavdelningen som varit delakting i uphandlingen så menar tvätteriet, som äger kläderna, att tygets täthet inte är sämre än de tidigare klädernas. Men de ska nu se om något kan göras andra problem:

– De plagg som landstinget tillhandahåller ska vara funktionella och man ska kunna bära dem utan att få besvär. Vi jobbar med tvätteriet för att hitta på lösningar och förändringar, självklart.

Vad menar du ska hända?

– Går det att förändra resårerna på något sätt, eller om man kan göra om några detaljer? Jag är inte tekniskt kunnig på något sätt utan det här är en process där vi jobbar tillsammans med tvätteriet, säger Tommy Wahlström på landstingets lokalplaneringsavdelning.

Cathrin Reth
cathrin.reth@sverigesradio.se

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".