Alliansen i Enköping presenterar budget Foto: Susanna Järlund/Enköpings kommun

Enköpingsalliansen presenterade sin höstbudget

"Vi kommer också att starta nattis som är viktigt för arbetslinjen"
0:49 min

Enköpings allianspartier vill satsa på skolan, miljö, arbetsmarknad och "nattis", det vill säga nattdagis nästa år. Budgetförslaget presenterades i förmiddags.

– Tittar man på vad de ökade skatteintäkterna går till så är det en klar majoritet som går till just förskola och skola, säger kommunstyrelsens ordförande, moderaten Anna Wiklund.

Vad menar du konkret?

– Vi är en kommun som växer vilket har gjort att vi bland annat kunna ta första spadtaget igår för en ny förskola som är miljöcertifierad i guldklassen. Vilket också innebär att vi kommer att kunna vara mer effektiva. Vi kommer också att starta nattis som också är viktigt för arbetslinjen.

När kommer ni att starta det här nattdagiset?

– Det är oklart exakt när, men under hösten. Jag har inte detaljerna.

Förra året gnisslade det i alliansen i Enköping. Folkpartiet röstade för oppositionens budget - och hoppade sen av samarbetet. Nu däremot ska alla fyra borgerliga partier stå bakom alliansens budgetförslag.

Socialdemokraternas oppositionsråd i Enköpings kommun Helena Proos säger så här om alliansens budget:

– Det som förvånar mig är att det är väldigt lite satsningar på framtiden. De förslag man redogör för här är sådant som redan finns i år. Det som gläder mig mycket är att det är viktigt med nattomsorg. Det är ett förslag som Socialdemokraterna drivit i många år och som vi nu först i år fått igenom och som Alliansen tar som en viktig del – när de tidigare sagt nej. Det känns som ett beröm till oppositionen för det arbete vi gjort.

Enköpings kommun behöver också göra en hel del investeringar i nya byggen, säger Anna Wiklund (M).

– Dels så är det svårigheter med att vi har en så mycket äldre befolkning och alla byggnationer vi måste göra. Vi har också ett regelverk från socialstyrelsen som är väldigt tufft för alla kommuner, det gäller det här med demensboende. Vi har också utmaningar med att vi har många fastigheter som behöver renoveras, och nybyggnation av fastigheter, säger Anna Wiklund.

Cathrin Reth
cathrin.reth@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".