Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Uppsalas cancerpatienter skickas fortfarande utomlands

Brehmer:”Läkarna kan inte remittera dit”
1:49 min

Den privata cancerkliniken Uppsala Cancer Clinic har nu dragit igång sin verksamhet. Men från Akademiska sjukhuset skickas det ännu inga patienter till kliniken.

Specialistläkaren Haile Matheme, som tidigare behandlade bukhinnecancer på Akademiska sjukhusets kirurgavdelning, har hittills behandlat sex patienter från olika delar av landet med den så kallade Sugarbaker-metoden på privatkliniken. Ännu har dock inga uppländska patienter behandlats. Landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör Annika Brehmer säger att det beror på att de inte har ett avtal med kliniken.

– Det är den behandlande läkaren på Akademiska som avgör var patienten ska behandlas. Så länge vi inte har ett avtal med Uppsala Cancer Clinic så kan de inte remittera dit, säger Annika Brehmer.

Claes Juhlin, som är verksamhetschef för kirurgi på Akademiska, skickade ut ett brev till verksamhetschefer och remitterande läkare runtom i Sverige när doktor Haile Matheme med flera slutade där.

I brevet skriver han att Akademiska har lagt ner sin specialbehandling av bukhinnecancer tills vidare. Han skriver också att sjukhuset och landstinget i Uppsala inte har något avtal med UCC och att sjukhuset inte tänker remittera dit.

Däremot bifogar han en lista på 16 kirurger utomlands som han rekommenderar istället.

Han nämner även Malmö, där metoden används i liten skala av en annan kirurg. Kirurgen i Malmö fick till följd av brevet många fler remisser än han kunde hantera och han säger till Upplandsnytt att han inte har kunnat överta hela den vårdkö som Akademiska har.

Därför föreslog han de klinikchefer som remitterade till honom att skicka de patienter som inte kunde tas om hand i Malmö vidare för behandling på UCC.

Doktor Haile Matheme bekräftar att de redan har behandlat sex patienter och fått många fler remisser.

– Vi har redan fått 45-50 remisser från hela landet, exempelvis Kronbergs län, Jönköpings län och andra landsting.

Sjukhusdirektören har avböjt att tala med oss, och vi frågade därför Annika Brehmer på landstinget varför Uppsala läns egna patienter inte kan få vård på UCC i Uppsala nu när patienter från andra landsting har fått behandling där.

– Eftersom vi inte har något avtal med Uppsala Cancer Clinic så är det vår bedöming i det här landstinget att vi inte skickar någon patient dit. Vi ska titta på om det här är en verksamhet som lämpar sig för en upphandling och vad är det då för krav som ska ställas på den verksamheten. Där kommer vi till vår hjälp att ha en oberoende expertis, som kommer att börja sitt arbete i närtid.

Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsjurist, Anders Alexandersson berättar för Upplandsnytt att landstingen kan göra regelverk - men att det samtidigt finns generella regler i Hälso- och sjukvårdslagen - och att landstingen bland annat ska ta hänsyn till kostnadseffektivitet.

– Det finns allmänna regler i hälso- och sjukvårdslagen som säger att man ska ta tillvara kostnadseffektiviteten när man erbjuder hälso- och sjukvård. Man har ett ansvar att ta tillvara landstingets totala resurser. Utifrån det så finns det ju grund då att kanske söka vård på närmare håll, där landstinget har ett ansvar att ta tillvara på kostnadseffektiviteten i det vårderbjudande de lämnar landstingsinvånarna, säger Anders Alexandersson.

Mikaela Rydberg
mikaela.rydberg@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".