Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX

Expert: Dialog krävs om vargen

"Har inte sett så våldsamma uttryck tidigare"
1:33 min

Debatten mellan vargmotståndare och de som vill skydda vargen i Roslagen baseras allt oftare på känslor snarare än fakta. Det säger zoologen Hans-Ove Larsson som arbetat på Skansen i över 30 år.

Igår morse kunde Upplandsnytt rapportera om en journalist från Norrtälje som hängts ut som varghatare på en anonym internetsajt.

Vargexperten Hans-Ove Larsson menar att debatten riskerar gå över styr.

– Såna här våldsamma uttryck har jag inte sett tidigare. Det finns ju ytterligheter åt båda håll, det här är tecken på en sådan från lite oväntat håll. Om man vill bevara och skydda så går man inte tillväga så här. Då är det helt andra saker man pratar om.

Vad beror utvecklingen i debatten på?

– Det finns liksom ingen dialog mellan de båda sidorna, ingen vettig dialog i alla fall, och det tar sig kraftigare och kraftigare uttryck. Det är en tråkig utveckling. Man ska inte debattera utan ha en dialog. På sikt tror jag man måste få ut en mer neutral kunskap om hur vargar och hur de är. Från statens sida borde man ligga steget före hela tiden, säger Hans-Ove Larsson, som är zoolog och vargexpert.

Fredrik Eliasson
fredrik.eliasson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".