Dragon Gate i Älvkarleby. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Nej till Dragon Gate 2

"Vi vill ju veta om det går att driva den här verksamheten"
1:54 min

Det blir ingen utredning av hotell- och nöjesanläggningen Dragon Gate 2, som ett kinesiskt företag vill uppföra intill E4:an. Det har samhällsbyggnadsnämnden i Älvkarleby kommun beslutat i dag.

– Vi anser att det är ett för dålig underlag för att bedöma det här nya projektet. Vi har ju inte så bra erfarenheter från det här gamla Dragon Gate-projektet. Hotelldelen är ju inte igång än så vi har ju inte ens underlag angående om det går att driva ytterligare ett hotell, säger socialdemokraten Tommy Jakobsson som är ordförande för nämnden.

Det första dragon gate har ju inte blivit klart så snabbt som det förväntat. Det var åtta år sedan skapandet av det kinesiska kulturcentret i gamla hotell Älvkarlen började. I nuläget finns ett museum och en restaurang på platsen, men hotell- och konferensdelarna har fortfarande inte öppnat, och det är bland annat det här som gör att politikerna i Älvkarleby är skeptiska nu. Planerna på att bygga ett Dragon Gate 2 kommer från ett annat kinesiskt företag, men konceptet är detsamma med hotell och spa, bland annat. Tommy Jakobsson säger att de hade behövt ett bättre underlag för att kunna säga ja till att utreda förutsättningarna för tvåan:

– Det är ju mer en affärsplan för att se om det går att driva två stycken såna här anläggningar som skulle innehålla ungefär samma saker.

Om de skulle komma in med en affärsplan, går det att överklaga det här beslutet då?

– Nej det går inte att överklaga. Däremot så går det att komma med en ny ansökan baserat på ett bättre underlag, säger Tommy Jakobsson.

Upplandsnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".