Eric Sahlström. Foto: Bo Aje-Mellin

Nyckelharpsspelaren Eric Sahlström firas i helgen

Eric Sahlström institutet i Tobo
5:01 min

I helgen firas nyckelharpspelaren Eric Sahlströms 100-årsjubileum i den gamla hemorten Tobo. Sahlström fick resa jorden runt och visa upp sina färdigheter som både spelman och kompositör, och idag förvaltas hans arv av Eric Sahlström Institutet i Tobo.

Sonia Sahlström-Larsson, som alltså är dotter till Eric Sahlström berättar:

– Det var ju ett så udda och ovanligt instrument det där med nyckelharpa och han började att experimentera med det och gjorde om det så att det ser ut som nyckelharporna gör idag. De fick också ett annat ljud, säger Sonia Sahlström-Larsson.

Maria Bojlund, VD och verksamhetsledare på institutet:

– Även om lilla Tobo är lilla Tobo så drar orten väldigt mycket folk, och jag tror att Eric på många sätt ligger till grund för det. Han satte strålkastarljuset på Uppland på ett väldigt tydligt sätt, och det är därför som väldigt många söker sig hit från hela världen. Vi har ettåriga utbildningar på heltid i fiol, nyckelharpa och folkdans. Vi har också distanskurser så helgerna brukar vara fulla med musik här. Vi har också byggkurser så man kan lära sig att bygga en nyckelharpa här.

Hur lång tid tar det att bygga en nyckelharpa om man är proffsig?

– Det är väl lite olika, kanske ett par veckor. Våra elever som går här på distansutbildning under två år, bygger två harpor. Men då är de ju nybörjare, säger Maria Bojlund.

Cathrin Reth
cathrin.reth@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".