Ambulans. Foto: August Bergkvist / SR

Förvirrat och irriterat kring larmfaktura

"Jag tror det tar fokus från det primära"
1:43 min

Det råder en del förvirring kring hur landstingen ska hantera att SOS Alarm kräver att obetalda räkningar på nästan sju miljoner kronor ska betalas. Olika chefer och politiker ger olika besked. Samtidigt är läkarfacket kritiska till hur situationen har uppstått.

– Vi är urförbannade. Och rädda att det drabbar patienterna, säger Martin Wohlin som är vice ordförande för Upplands allmäna läkarförening.

Han menar att situtionen är negativ för landstinget.

– Landstinget och sjukhuset behöver spara pengar. Om vi i ena änden har anställningsstopp för läkare och annan vårdpersonal - och i andra änden har skadeståndskrav på 6-7 miljoner kronor - så det klart att det påverkar helheten, säger Martin Wohlin.

Det som hänt är att SOS Alarm den här veckan sa upp sitt avtal med fyra landsting: Uppsala, Västmanland, Sörmland och Gotland. Orsaken är att landstingen inte har betalat fakturor till SOS på totalt nästan 6,7 miljoner kronor.

Men hur ska då landstingen ta sig ur det kniviga läget med obetalda räkningar och ett uppsagt avtal? Det ges olika besked i den frågan.

Den ledande politikern i Uppsalas landsting, moderaten och landtingsrådet Erik Weiman, säger att han ska träffa SOS - det ska lösas - det ska bli ett nytt avtal.

Men ska landstingen betala räkningarna? Den frågan hänvisar han till chefsjuristen Jens Larsson - som säger att det är solklart enligt avtalet. Räkningarna ska betalas säger han.

Men tar du beslutet att betala? Nej, det är ambulanschefen Per Andersson som gör det.

Han säger att fakturorna är felaktiga och bestridna. Pengarna som SOS kräver ska inte betalas ut.

Och det är en fråga som hänger ihop med om det ska gå att få ett nytt avtal med SOS Alarm som svarar på larmnumret 112. Och i de fall det behövs ambulans i Uppsala län, Västmanland, Sörmland eller Gotland - kopplar över till företaget Medhelp som har uppdraget att larma ut ambulanser i de länen. Avtalet är uppsagt med en uppsägningstid på tre månader. Både SOS Alarm och landstingen anser att de måste ha kommit överens om ett nytt avtal innan uppsägningstiden går ut om tre månader.

Men hur ska då den här kniviga situationen lösas? Den frågan hänvisar ambulanschefen till politikern Erik Weiman. Han hänvisar alltså till chefsjuristen som hänvisar till ambulanschefen.

– Det här tror jag tar fokus från det primära som är att ta hand om patienterna på bästa sätt. Man ska ägna sig åt sjukvård. Då tycker jag att man inte ska käbbla med företag om eventuella skadestånd, säger Martin Wohlin på Upplands allmäna läkarförening.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".